Kan dementie worden voorkomen?

Of dementie kan worden voorkomen, is een vraag die veel wordt gesteld. En ook: wat moet ik dan doen?

MijnBreincoach projectRecent onderzoek heeft aangetoond dat 1 op de 3 gevallen van dementie mogelijk voorkomen had kunnen worden. Wat veel mensen niet weten, is dat een gezonde leefstijl hierbij een belangrijke rol speelt. Bepaalde soorten leefstijl en aandoeningen die met leefstijl te maken hebben, kunnen leiden tot een grote kans op het krijgen van dementie. U kunt hierbij denken aan roken, suikerziekte en hoge bloeddruk. Daarnaast zijn bepaalde leefstijlkenmerken juist beschermend en dus goed voor de hersengezondheid zoals gezonde voeding, voldoende bewegen en het leren van nieuwe vaardigheden.

Alzheimer Centrum Limburg heeft een eenvoudige test ontwikkeld, waarmee iedereen zijn of haar eigen hersengezondheid kan meten. Deze test wordt gebruikt voor de ontwikkeling van een app: MijnBreincoach. Deze app laat zien op welke punten de hersengezondheid te verbeteren is en de kans op dementie verlaagd kan worden. MijnBreincoach zal praktisch leefstijladvies geven en helpen bij het bereiken van een betere gezondheid van de hersenen. Bovendien vermindert het ook de kans op het krijgen van suikerziekte, overgewicht en hart- en vaat ziekten.

Lees verder op de website van Alzheimer Centrum Limburg.