Welkom!

winkelierWat zit die mevrouw toch te knoeien met haar gebakje… En dan loopt ze weg zonder te betalen: is ze dat nou vergeten of is het gewoon diefstal? Waaraan kan ik zien of een klant dementie heeft?

home2Daar loopt een oudere man op straat in zijn pyjama en met een boekentas… En deze mevrouw is verdwaald en weet niet meer waar ze woont. Hoe kan ik mensen met dementie weer op weg helpen?

home3In ons zangkoor is het wel lastig dat die mevrouw vaak haar tekst kwijt is… En bij het klaverjassen heeft deze meneer steeds meer moeite om in de competitie te blijven. Hoe zorgen we dat onze demente medemens kan blijven meedoen?


Steeds vaker komen we mensen met dementie tegen. Op straat, in een lunchroom, in de schouwburg, bij een (sport)vereniging, in een winkel of in de zorgverlening. Misschien heeft u er ook mee te maken in uw directe kring van familie of vrienden. In Roermond verdubbelt de komende twintig jaar het aantal mensen met dementie. Daarom wil Roermond een dementievriendelijke gemeente worden. Dat kan alleen als we ons daar samen voor inzetten. Of u nu ondernemer, winkelier, dienstverlener, zorgverlener, vereniging, vrijwilliger of mantelzorger bent: samen met u kunnen we Roermond leefbaar maken voor mensen met dementie en hun naasten.

Dementievriendelijk Roermond is een initiatief van:

logo gemeente Roermond

en wordt in de uitvoering ondersteund door:

logo acl   logo hulpbijdementie   Print  

Marianne Smitsmans, wethouder Gemeente Roermond

“De Gemeente Roermond is hard bezig om van Roermond een dementievriendelijke gemeente te maken. Dit doet de Gemeente Roermond samen met de partners Alzheimer Centrum Limburg, Hulp bij Dementie en Alzheimer Nederland. En daar hebben wij uw hulp hard bij nodig!
Door de toenemende vergrijzing is in 2040 het aantal mensen met dementie in Limburg verdubbeld naar 40.000 mensen. Een ontwikkeling met enorme gevolgen voor onze samenleving, want deze mensen blijven steeds langer thuis wonen. Sterker nog, 70% van de mensen met dementie woont op dit moment al thuis. Voor elke persoon met dementie zijn gemiddeld drie mantelzorgers nodig: familie, vrienden en buren. In totaal raakt dementie straks meer dan 160.000 Limburgers direct of indirect. En dan te bedenken dat ruim 80% van de mantelzorgers nu al overbelast is.

Roermond wil een samenleving zijn die op een ondersteunende manier omgaat met dementie. Een samenleving die meer ruimte biedt voor mensen met dementie, die samen leeft met mensen met dementie. Daarom is het cruciaal dat de vooroordelen over dementie in de maatschappij worden weggenomen. En het is van belang dat mensen met dementie en hun naasten steun en begrip ervaren. Dat is essentieel voor hen om zich aan te kunnen passen aan een nieuw leven met deze ziekte.

Alle hulp is welkom
Om Roermond dementievriendelijk te maken is alle hulp welkom. Mensen die – op welke manier dan ook – willen meewerken aan de totstandkoming van een dementievriendelijk Roermond zijn van harte welkom! U kunt zich aanmelden via info@dementievriendelijkroermond.nl. Mevrouw B. Wilms neemt dan contact met u op om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Op deze website vindt u meer informatie over hoe we samen Roermond leefbaar kunnen maken voor mensen met dementie en hun naasten. We rekenen op u!”

Seniorvriendelijk Roermond
Dementievriendelijk Roermond is een actielijn van Seniorvriendelijk Roermond. In de andere actielijnen wordt aandacht besteed aan eenzaamheid en depressie.
Seniorvriendelijk Roermond is een netwerk van inwoners en organisaties die zich inzetten voor een gemeente waar senioren worden gezien met hun ervaringen, kwaliteiten en talenten. Aanmelden voor dit netwerk kan via bettywilms@roermond.nl.