Welkom!

winkelierWat zit die mevrouw toch te knoeien met haar gebakje… En dan loopt ze weg zonder te betalen: is ze dat nou vergeten of is het gewoon diefstal? Waaraan kan ik zien of een klant dementie heeft?

home2Daar loopt een oudere man op straat in zijn pyjama en met een boekentas… En deze mevrouw is verdwaald en weet niet meer waar ze woont. Hoe kan ik mensen met dementie weer op weg helpen?

home3In ons zangkoor is het wel lastig dat die mevrouw vaak haar tekst kwijt is… En bij het klaverjassen heeft deze meneer steeds meer moeite om in de competitie te blijven. Hoe zorgen we dat leden met dementie kunnen blijven meedoen?


Steeds vaker komen we mensen met dementie tegen. Op straat, in een lunchroom, in de schouwburg, bij een (sport)vereniging, in een winkel of in de zorgverlening. Misschien heeft u er ook mee te maken in uw directe kring van familie of vrienden. In Roermond verdubbelt de komende twintig jaar het aantal mensen met dementie. Daarom wil Roermond een dementievriendelijke gemeente worden. Dat kan alleen als we ons daar samen voor inzetten. Of u nu ondernemer, winkelier, dienstverlener, zorgverlener, vereniging, vrijwilliger of mantelzorger bent: samen met u kunnen mensen met dementie blijven meedoen in Roermond.

Dementievriendelijk Roermond is een initiatief van:

logo gemeente Roermond

en wordt in de uitvoering ondersteund door:

logo acl   logo hulpbijdementie   Print  

Marianne Smitsmans, wethouder Gemeente Roermond

“De Gemeente Roermond is hard bezig om van Roermond een dementievriendelijke gemeente te maken. Dit doet de Gemeente Roermond samen met de partners Alzheimer Centrum Limburg, Hulp bij Dementie Midden-Limburg en Alzheimer Midden-Limburg. En daar hebben wij uw hulp hard bij nodig!”

Door de toenemende vergrijzing is in 2040 verdubbelt het aantal mensen met dementie in Roermond van 1.000 mensen in 2020 naar 1.800 in 2040. Een ontwikkeling met enorme gevolgen; steeds meer mensen krijgen ermee te maken doordat ze er zelf mee geconfronteerd worden of hun naaste, partner, familielid, vriend of buur.
Het merendeel – 70% van de mensen met dementie – woont op dit moment thuis. De meeste mensen willen ook graag thuis blijven wonen in hun eigen omgeving. Dat is mogelijk door inzet van naasten (mantelzorgers), vrijwilligers en professionals. Ook de omgeving speelt een belangrijke rol, zodat mensen met dementie mee kunnen blijven doen, serieus worden genomen en als mens worden gezien.

Dementievriendelijk Roermond wil een gemeente zijn waar mensen met dementie zo lang mogelijk meedoen in de samenleving. Een gemeenschap waar iedereen dementie accepteert; van bakker en buurman tot sportclub en wijkagent. Een gemeenschap waar inwoners en professionals goed om­gaan met mensen met dementie en hun mantelzorgers, zodat mensen met dementie ervaren dat ze erbij horen in Roermond.

Alle hulp is welkom
Om Roermond dementievriendelijk te maken, is alle hulp welkom. Mensen die – op welke manier dan ook – willen meewerken aan de totstandkoming van een dementievriendelijk Roermond zijn van harte welkom! U kunt zich aanmelden via info@dementievriendelijkroermond.nl. Mevrouw B. Wilms neemt dan contact met u op om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

“Op deze website vindt u meer informatie over hoe we samen Roermond leefbaar kunnen maken voor mensen met dementie en hun naasten. We rekenen op u!”

Seniorvriendelijk Roermond
Dementievriendelijk Roermond is een actielijn van Seniorvriendelijk Roermond. In de andere actielijnen wordt aandacht besteed aan eenzaamheid en depressie.
Seniorvriendelijk Roermond is een netwerk van inwoners en organisaties die zich inzetten voor een gemeente waar senioren worden gezien met hun ervaringen, kwaliteiten en talenten. Aanmelden voor dit netwerk kan via seniorvriendelijk@roermond.nl.