Sociale benadering dementie in Roermond

Dementievriendelijk Roermond werkt aan een samenleving waar mensen met dementie zo lang mogelijk deel van kunnen blijven uitmaken. Dit gebeurt vanuit de visie dat ondersteuning dient aan te sluiten bij het dagelijks leven van mensen met dementie en hun naasten: de Sociale Benadering Dementie. Of die benadering het beste aansluit bij de behoefte van de persoon met dementie wordt door ZonMw geëvalueerd. Hugo van Waarde, projectleider van dit onderzoek, gaat met de bezoekers van het Roermondse Alzheimercafé op 2 mei in gesprek.

Dementie is een aandoening met grote impact op het leven van alle betrokkenen. Het leven van mensen met dementie verandert niet alleen door de ziekte, maar ook door hoe de omgeving naar hen kijkt. Om de kwaliteit van leven van mensen met dementie te verbeteren, is in Roermond een zogenaamde Social Trial gestart met een Sociaal Benaderingsteam. Samen met degene met dementie wordt gezocht naar manieren van ondersteuning en zingeving die passen bij die persoon en zijn dagelijks leven.
Daarbij wordt vooral gekeken naar wat wél kan, ondanks de beperkingen van de ziekte. Ook de mensen in de omgeving worden meegenomen in de verandering. Zo kan het zelfvertrouwen van de persoon met dementie groeien en kan zij of hij mee blijven doen. De Sociale Benadering Dementie wordt nu een klein jaar toegepast in een deel van Roermond. Tijd om eens te horen over de ervaringen van het team. En natuurlijk zijn we ook heel erg benieuwd naar uw ideeën van wat nodig is.

Het Alzheimercafé vindt plaats in de Graasj Roermond. Maandagavond 2 mei 2022, van 19.30 tot 21.00 uur. Er is genoeg parkeerruimte achter de slagboom naast de Graasj en ook het (bus)station is vlak bij.