Roermondse Vergeet-mij-niet tour van start

Op 22 februari overhandigde wethouder Marianne Smitsmans namens Dementievriendelijk Roermond het predicaat ‘dementievriendelijk’ aan Wonen Limburg. Dit is in Roermond de start van de Limburgse Vergeet-mij-niet tour van Samen dementievriendelijk. Drie weken lang wordt in Limburg extra aandacht besteed aan dementie.

Deze tour geeft extra aandacht aan manieren waarop Roermond een gemeente kan zijn waar mensen met dementie zo lang mogelijk meedoen in de samenleving. Daarom ondersteunt Dementievriendelijk Roermond deze campagne, samen met partners als Wonen Limburg, Bibliotheek Bibliorura, de Graasj en vrijwilligers. “We kunnen een dementievriendelijke samenleving worden als we allemaal samenwerken,” zegt Marianne Smitsmans. “Daarom ben ik zo blij dat steeds meer partners het belang ervan inzien en zich hiervoor inzetten.”

Training en gesprekken
Training en gesprekken helpen om dementievriendelijk te worden. Zo gaan alle medewerkers van de gemeente Roermond de komende weken de online training ‘Samen dementievriendelijk’ volgen. Op 28 februari geeft Marianne Smitsmans deze training zelf aan medewerkers van het klantcontactcentrum. “Als we anderen vragen om de training te volgen, dan moeten we zelf het voorbeeld geven. Een dementievriendelijke stad maken we samen. Met onze partners en onze inwoners gaat dat lukken.”
Ook krijgen vrijwilligers van de stembureaus instructies hoe zij tijdens de verkiezingen kunnen omgaan met mensen met dementie. Verder is er elke woensdagochtend een inloopochtend voor mensen met dementie in de Graasj. Op 5 maart vindt een bijeenkomst plaats in het Alzheimer Café over het voeren van een keukentafelgesprek. Tijdens een keukentafelgesprek wordt onderzocht of iemand in aanmerking komt voor een Wmo-voorziening.

Predicaat ‘dementievriendelijk’
Om in aanmerking te komen voor het predicaat ‘dementievriendelijk’, moet een organisatie kunnen aantonen dat ze concreet mensen met dementie helpt om zo lang mogelijk mee te kunnen doen en daarbij aandacht heeft voor de mantelzorger. Wonen Limburg heeft dementievriendelijkheid ook in haar beleid opgenomen en beschikt over geschoolde medewerkers. Zij zet zich op verschillende manieren in voor mensen met dementie. Bijvoorbeeld het aanpassen van woningen, het serieus nemen van zorgen van omwonenden en dit vertalen naar acties en het geven van veel trainingen. Directielid Marty van Dam: “Ook wij merken dat er steeds meer mensen met dementie in onze wijken en buurten wonen. Hoe fijn is het dan als mensen in de omgeving dit herkennen? Om vervolgens de buurvrouw weer even naar haar warme huis te begeleiden als ze in de winter zonder jas op straat loopt. Of dat mijn collega’s in de wijk een extra oogje in het zeil houden. Vandaar dat we zowel onze collega’s als onze bewonerscommissies dementietrainingen aanbieden. Inmiddels werken we ook met de gemeenten Weert en Venray aan ‘samen dementievriendelijk’. Een mooie ontwikkeling.” Ook Wonen Zuid wil dementievriendelijk worden en nam de vlag over van Wonen Limburg.
Op 5 maart ontvangt Bibliotheek Bibliorura het predicaat uit handen van Anjes Verheggen, een van de trainers. Tijdens deze bijeenkomst leest Ingrid Schouten voor uit haar boek ‘Dansen op de stilte’.

Europese zorgprijs
In januari viel Dementievriendelijk Roermond in de prijzen door het winnen van de Europese Vorsorgepreis 2018. Aan deze prijs was een beeldje verbonden als trofee. De trofee maakt de komende weken een rondreis langs de partners omdat zij allemaal Dementievriendelijk Roermond mede mogelijk maken. Zo ontving Wonen Limburg deze op 22 februari van het Alzheimer Café Roermond. Op 5 maart geeft Wonen Limburg de trofee door aan Bibliorura. Uiteindelijk komt de trofee weer terug naar het stadskantoor waar alle inwoners de trofee kunnen bekijken.