Vaartochten met SOCAS

Stichting SOCAS verzorgt gezellige, kleinschalige vaartochten op de Maas en Midden-Limburgse plassen. Deze zijn bedoeld voor mensen met een beperking en dementie. Het gaat jaarlijks om meer dan 250 vaartochten voor ruim 2.000 mensen met een beperking. Deze vaartochten zijn uniek in Limburg en voorzien duidelijk in een behoefte.

SOCAS vaart met zo’n twintig schippers, allen vrijwilligers. Tevens zijn er twee hostesses die kunnen aansluiten bij een vaartocht wanneer extra handen nodig zijn. De vrijwilligers nemen ook het onderhoud van de twee boten voor hun rekening. Deze boten, de Flipper en de Klepper, zijn uiteraard toegankelijk voor rolstoelen. Hun thuishaven is Waterscouting Beatrix in Roermond.

SOCAS heeft al positieve ervaringen opgedaan in het varen voor mensen met dementie. De passagiers ervaren geuren uit de omgeving, beleven plezier en herinneringen aan vroegere vaartochten komen bovendrijven. “Zo hebben we laatst een boottocht gehad met mensen met dementie. Toen zij zwarte zwanen zagen, werd luidkeels het liedje ‘Witte zwanen, zwarte zwanen’ ingezet,” vertelt SOCAS-voorzitter Michel ten Hacken.

Momenteel loopt een inzamelingsactie om de oudste boot – de Flipper – duurzaam te vervangen door een volledig aluminium casco, vanzelfsprekend rolstoeltoegankelijk, met een volledig elektrische aandrijving, accu’s en het bijbehorende laadstation.

Meer informatie op socas.nl.