Beleefmiddag trekt volle zaal

Om 2 uur precies opende op woensdag 22 mei Wil Cox de beleefmiddag in een bomvol trefcentrum Open Haard in Maasniel. Het lukte hem niet meteen de gezellig kletsende senioren in het gareel te krijgen voor een aantrekkelijk en vlot programma. Een stuk gezondheidsvoorlichting, cultuur, historie en vaardigheden werden geserveerd naast evenzo gevarieerde stukken vlaai.

Ouderenpsycholoog Kees Spapens van Dementievriendelijk Roermond schatte in, dat er zeker belangstelling voor het thema dementie zou zijn onder de senioren van Maasniel. In zijn presentatie ging hij in op symptomen en gevolgen van die kwaal en hoe je er als omstanders mee om kunt gaan. Bijna iedereen komt er in zijn leven mee in aanraking. Zo niet zelf, dan wel als mantelzorger of in je omgeving. Kitty Bruinsma, bestuurslid van ‘WijzijnMaasniel’ en Alzheimer Midden-Limburg wees op de GOED methode. Die houdt een stappenplan in om met mensen met dementie om te gaan.
In de zaal bleek belangstelling voor meer toerusting. Die is te vinden op dementievriendelijkroermond.nl en op dementie.nl. Verenigingen of buurten kunnen via de info-link van Dementievriendelijk Roermond ook om een cursus op locatie vragen.

Verhalen
Verhalen horen is een van de basisbehoeften van mensen. Daarin voorzag Meta van Appeven. De verhalen sloegen op mensen en situaties van Maasniel en omgeving. Voorzitter Wil Cox kreeg er op het eind zelfs rode oortjes van.

Virtuele reis
Een pauze is niet te missen in zo’n beleefmiddag. Daarna nam dorpsgids Harrie Heldens de bezoekers mee op een prachtige virtuele reis langs boerderijen en buitenplaatsen in en om Maasniel en waagde zelfs een uitstapje naar de Romeinse tijd. De Romeinse weg tussen Melick en Tegelen liep ter hoogte van Roermond tussen Straat en Thuserhof langs Asenray en achter de Boukoul om. Kijk maar eens of je al wandelend sporen kunt ontdekken.
Voortaan vallen uilegaten in de nok van een schuur op (tegen de muizen op de graanzolder) en weten we, dat ook in de zestiende eeuw er een toilet uitstak op de bovenverdieping van chique huizen.

Weerbaarder
Cas van Hinthem van Sportservice Roermond bleek ‘lijdend’ voorwerp, toen een collega het publiek voordeed hoe je met eenvoudige handomdraaien een tegenstander van je af kunt houden. Een flink stuk weerbaarder vertrok iedereen daarna met een infopakketje over dementie huiswaarts.