City Swim 2023: zwemmen tegen dementie

Het internationaal zwemspektakel Roermond City Swim vindt dit jaar plaats op 26 augustus. Daarbij worden sponsorgelden ingezameld. Voor de komende jaren hebben deze opbrengsten steeds als bestemming: mensen met dementie meer laten bewegen. Zo worden sportverenigingen ondersteund bij het aanbieden van sportactiviteiten aan mensen met dementie en hun mantelzorgers.

Roermond City Swim heeft een nieuwe stichting opgericht: Samen Bewegen! Deze gaat verbindingen maken tussen sport- en beweegverenigingen, professionals, zorginstellingen, dagopvang en mantelzorgers. De verenigingen krijgen niet alleen financiële ondersteuning. Ook praktisch bieden studenten een helpende hand. Daarnaast verzorgt Alzheimer Nederland trainingen voor de verenigingen over de betekenis van dementie en de sport en hoe daarmee om te gaan.

Mensen met dementie bewegen vaak te weinig of beduidend minder dan leeftijdgenoten, terwijl regelmatig en kort bewegen de volgende positieve effecten heeft op:

  • denkvermogen of cognitie
  • psychomotorische snelheid
  • algehele vitaliteit
  • geestelijke gezondheid

Het doel van het Samen Bewegen! programma is het prikkelen van mensen met dementie om sport op hun niveau uit te voeren, samen met de andere sporters.

Lees meer op 1limburg en Roermond City Swim