Trauma en dementie

In het Alzheimercafé van 1 mei staan traumatische levensgebeurtenissen centraal en hun gevolgen voor mensen met dementie. Dergelijke gebeurtenissen kunnen een lange nasleep hebben – en zelfs bij mensen met dementie resulteren in klachten zoals een Posttraumatische Stress Stoornis (PTSS). Maar daar is wat aan te doen?

Het gedrag dat bij een PTSS voorkomt wordt vaak ervaren als een probleem, maar een PTSS wordt niet altijd herkend. Zeker niet, wanneer die gedragingen zich pas voordoen bij het ontstaan van dementie.
Ook al denken veel mensen dat het gesprek aangaan over deze gebeurtenissen bij mensen met dementie risicovol is, laat de praktijk het tegendeel zien. Ook al kunnen mensen met dementie in deze levensfase juist weer geconfronteerd worden met het verleden, er zijn behandelingen en methoden die ook werkzaam zijn voor hen om hiermee om te gaan. In het Roermondse Alzheimercafé zal psychiater en onderzoeker Sjacko Sobczak praktijksituaties bespreken en de bezoekers op de hoogte stellen van de voorlopige resultaten van haar onderzoek.

Het Alzheimercafé van maandag 1 mei vindt plaats in de Graasj, Knevelsgraafstraat 21 in Roermond. Het is een betrouwbare en gezellige setting om met elkaar over dementie te spreken. Aanvang 19.30 uur (zaal open om 19.15 uur). Er is genoeg parkeerruimte achter de slagboom naast de Graasj en ook het (bus)station is vlak bij. De toegang is gratis en aanmelding is niet nodig.
Mail voor meer informatie naar alzheimercafe.roermond@alzheimervrijwilligers.nl of bel (0475) 32 74 32.

Facebookpagina van het Alzheimercafé