Onderzoek naar app bij zelfstandig op pad gaan

Zelfstandig even naar de supermarkt of een rondje wandelen? Voor mensen met dementie is dat niet altijd vanzelfsprekend. De persoon met dementie kan zich onzeker voelen of de mantelzorger maakt zich zorgen. De onderzoekers van de Universiteit Maastricht willen graag weten of de app ‘Viamigo’ hier een uitkomst voor kan zijn. Wilt u als mantelzorger en persoon met dementie deze app testen voor het onderzoek?

‘Viamigo’ is ontwikkeld door de Universiteit Hasselt (België). Met deze app kan een persoon met dementie zelfstandig op pad gaan, terwijl een mantelzorger op afstand een oogje in het zeil houdt. De mantelzorger ontvangt bijvoorbeeld meldingen als de persoon met dementie van een geplande route afwijkt en kan zo op afstand de naaste weer op weg helpen. Lees meer over Viamigo.

De onderzoekers willen graag de volgende vragen beantwoorden met het onderzoek:

 • Is de app makkelijk te gebruiken?
 • Ondersteunt de app een persoon met dementie bij het zelfstandig op pad gaan?
 • Voelt een mantelzorger zich minder bezorgd door het gebruik van de app?

Wie kan meedoen

De onderzoekers zijn op zoek naar thuiswonende mensen met dementie en hun mantelzorgers die samen willen meedoen aan dit onderzoek.

Persoon met dementie:

 • U heeft de diagnose dementie (bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer, vasculaire dementie, etc.)
 • U woont thuis, alleen of samen
 • U doet wel eens dingen buiten de deur (bijvoorbeeld wandelen, naar de supermarkt of vrienden of familie bezoeken)
 • U beschikt over een Android smartphone met toegang tot het internet

Mantelzorger:

 • U bent boven de 18 jaar
 • U heeft wekelijks contact met uw naaste met dementie
 • U beschikt over een smartphone en laptop/computer met toegang tot het internet

Wat gaan we doen?

U gaat de app drie maanden samen met uw naaste in uw eigen tempo gebruiken. Ook heeft u beiden drie keer een gesprek met de onderzoekers:

 • Twee afspraken zijn vóór het gebruik van de app. Bij deze afspraken vult u beiden vragenlijsten in. De onderzoekers geven uitleg over hoe u de app gebruikt.
 • Eén afspraak is na het gebruik van de app. U vult beiden nog een keer de vragenlijsten in. Mogelijk vraagt de onderzoeker u beiden ook voor een interview. Dit interview gaat over uw ervaringen met de app.

Elke afspraak duurt ongeveer een uur. De afspraken kunnen plaatsvinden bij u thuis, in de Universiteit Maastricht of op een andere locatie naar keuze. In het totaal duurt het onderzoek vier maanden voor u beiden.

Contact

Wilt u meer informatie of meedoen aan dit onderzoek? Neem contact op met het onderzoeksteam via p.heins@maastrichtuniversity.nl of (043) 388 10 22. Het onderzoek wordt geleid door: prof. dr. Marjolein de Vugt (Universiteit Maastricht).