Intimiteit bij dementie

“Ik houd nog steeds van jou.” Over intimiteit bij dementie

De behoefte aan seksualiteit en intimiteit hoeft niet te veranderen met het ouder worden. Je gevoelsleven ontwikkelt wel mee met veroudering evenals je intimiteit en seksualiteit . Op 3 april vult Jacques van Lankveld, hoogleraar klinische psychologie en seksuoloog dit plotseling vrij gekomen thema in het Roermondse Alzheimercafé in. Hoe kan seks fijn blijven met het toenemen der jaren en welke rol speelt intimiteit daarin.

Voor wie dementie heeft, alsook voor de partner verandert er wel veel met het voortschrijden van de toestand. De balans tussen geven en nemen raakt verstoord. Dat heeft gevolgen voor de kwaliteit van leven. Je kunt blijven putten uit je ervaring: dingen die je vroeger leuk vond, zijn dat mogelijk nog steeds. Maar misschien vereist deze nieuwe situatie wel juist creativiteit.

Kan de zorgende taak zich verenigen met je hoedanigheid van liefdespartner? Wil/kun je ingaan op de wensen en verlangens van je partner? Of is het geen probleem, omdat je ook nu de saamhorigheid voor de hand liggend vindt? Jacques gaat samen met de bezoekers van het Alzheimercafé op zoek naar adviezen en tips, die mogelijk in een situatie als die van jou toepasbaar zijn.
Jacques van Lankveld publiceerde naast wetenschappelijke literatuur onder andere de publieksvriendelijke boeken  ‘Omgaan met een seksueel probleem’ en ‘Naar de 7e hemel’.

Het Alzheimercafé van maandag 3 april vindt plaats in de Graasj, Knevelsgraafstraat 21 in Roermond. Het is een betrouwbare en gezellige setting om met elkaar over dementie te spreken. Aanvang 19.30 uur (zaal open om 19.15 uur). Er is genoeg parkeerruimte achter de slagboom naast de Graasj en ook het (bus)station is vlak bij. De toegang is gratis en aanmelding is niet nodig.
Mail voor meer informatie naar alzheimercafe.roermond@alzheimervrijwilligers.nl of bel (0475) 32 74 32.

Facebookpagina van het Alzheimercafé