Filmvoorstelling ‘Sprakeloos’

Van Boek naar Doek: ‘Sprakeloos’ op zondag 22 januari. Boeken en films vertellen allebei verhalen. Toch gaat een schrijver heel anders te werk dan een filmmaker. Waarom zijn boekverfilmingen zo populair en is er tegelijkertijd zoveel discussie over? Hoe worden de verschillen tussen woord en beeld overbrugd? En is een verfilming een verrijking van het verhaal of juist eerder een verarming? Met Van Boek naar Doek zetten de Bibliotheek Bibliorura en ECI Cultuurfabriek verfilmde boeken met een maatschappelijke invalshoek centraal.
Op 22 januari 2023 wordt het programma ‘Sprakeloos’ vertoond. Het autobiografische boek ‘Sprakeloos’ van de Vlaamse schrijver Tom Lanoye kwam uit in 2009. In 2017 werd het verfilmd door regisseur Hilde Van Mieghem.
Sprakeloos gaat over de aftakeling van de moeder van de schrijver Tom Lanoye, ‘een slagersvrouw en amateuractrice eersteklas’. Na een beroerte is haar taalvermogen geminimaliseerd. ‘Sprakeloos’ is niet alleen een monument voor zijn moeder, het gaat ook over Lanoye zelf; over zijn jeugd en over de bepalende invloed van zijn ouders. Een voor veel mensen herkenbaar verhaal over verlies, losmaken en mantelzorgen.

Programma
• Introductie over het boek
• Korte pauze
• Vertoning film ‘Sprakeloos’
• Nagesprek met neuroloog Dr. Mary-Lou van Goor. Moderator is Eline Baster.

Wanneer: 22 januari 2023 van 14.00 tot 16.45

Locatie: ECI Cultuurfabriek, filmzaal 1, 1e’verdieping, Eci 13 in Roermond). Telefoon: (0475) 31 71 71.
Tickets: 15,50 euro (inclusief een drankje tijdens de pauze), te bestellen via www.ecicultuurfabriek.nl/vanboeknaardoek.