Online talkshow: kun je dementie voorspellen?

Online talkshow op 31 januari. Het is een misschien wel de meest fascinerende vraag bij dementie-onderzoek: wat verklaart de enorme verschillen tussen mensen met alzheimereiwitten in het brein? De één heeft deze eiwitten en zit als gevolg daarvan in een gevorderd stadium van dementie. Bij een ander zien we evenveel schade, maar diegene is scherp van geest en staat midden in het leven. Op 31 januari organiseert Alzheimer onderzoekfonds Limburg vanaf 19.30 uur een online talkshow over het voorspellen van dementie en de diverse onderzoeksmethoden binnen Alzheimer Centrum Limburg van het Maastricht UMC+. Te gast zijn GGZ-psycholoog Inez Ramakers, prof. moleculaire epidemiologie Pieter Jelle Visser, onderzoeker Stephanie Vos en neuropsycholoog Willemijn Janssen.

Maar liefst één op de drie 70-plussers heeft schadelijke alzheimereiwitten in het brein, zonder last te hebben van dementie. Hoe kan dit? Wat gebeurt er toch diep in het brein, dat kan verklaren waarom schijnbaar gelijke mensen toch totaal andere gevolgen ondervinden van alzheimereiwitten? Het verschil zit in de weerbaarheid van mensen tegen deze schade. Dit verklaart waarom de één dementie krijgt door alzheimereiwitten en de ander niet. Maar ook waarom de ziekte bij de één zo snel gaat en bij een ander veel langzamer.

31 januari 2023: online talkshow

Er zitten enorme verschillen tussen de gevolgen van alzheimereiwitten. Waardoor dat komt is onduidelijk. Zit het in geslacht, bevolkingsgroep, genen, hart- en vaatziekten of misschien wel in de manier waarop je in het leven staat? Als we weten wat beschermt tegen de ziekte van Alzheimer, dan kunnen we misschien een behandeling mogelijk maken, zodat dat iedereen kan profiteren van de resultaten van het onderzoek van Alzheimer Centrum Limburg. Tijdens deze talkshow komen artsen en neuropsychologen aan het woord over het voorspellen van dementie, de verschillende onderzoeksmethoden en psychologische begeleiding.

Aanmelden

Het webinar is gratis en wordt gepresenteerd door Kirsten Paulus. Aanmelden kan via mail: samenvooruitmetdementie@gmail.com. Vermeld s.v.p. je naam, adresgegevens en telefoonnummer. Na je aanmelding ontvang je een link en password, waarmee je snel en veilig toegang krijgt tot de livestream. Telefonisch aanmelden kan via: 06 – 5073 9831.