Dementiemonitor Mantelzorg 2022

Op 10 maart is de achtste editie van de Dementiemonitor Mantelzorg van start gegaan. Dit onderzoek wordt iedere twee jaar gehouden om beter te snappen wat er onder mantelzorgers leeft. Zij zijn namelijk onmisbaar in de zorg voor mensen met dementie. Door mantelzorgers te vragen hoe zij zorg en ondersteuning ervaren, kan Alzheimer Nederland nóg beter opkomen voor hun belangen en die van hun naasten. Nieuw dit jaar is dat er ook een vragenlijst is voor mensen met dementie. De Dementiemonitor loopt tot 30 juni 2022.

Mensen met dementie
Deze keer kent de Dementiemonitor een primeur. Voor het eerst krijgen namelijk niet alleen mantelzorgers, maar óók mensen met dementie de mogelijkheid een vragenlijst in te vullen. Deze is de afgelopen maanden speciaal voor hen ontwikkeld door het Nivel en Alzheimer Nederland.

Analyse en rapportage
Na de afnameperiode analyseert het Nivel de resultaten en stelt een uitgebreide rapportage op. Ook komen op deelonderwerpen infographics en factsheets beschikbaar. Op die manier wordt de kennis over hoe mantelzorgers en mensen met dementie zorg en ondersteuning ervaren, op een nog makkelijkere manier toegankelijk.

Link naar de vragenlijst
De Dementiemonitor Mantelzorg 2022 is hier te vinden. Hier vindt u zowel de versie voor mantelzorgers als voor mensen met dementie.