Na diagnose dementie: mantelzorgen

Mantelzorgen na de diagnose dementie: dat is het thema van het Alzheimercafé op 6 december. Ditmaal ‘s middags, vanwege coronamaatregelen.

Dementie is een ernstige progressieve ziekte, waar nog geen oplossing voor is gevonden. De mantelzorger heeft geen keus en moet zich ertoe 24/7 verhouden. Daarover dit Alzheimercafé met de klankbordgroep Mantelzorg Dementie en professionals in de zaal.
Nu is een casemanager er niet alleen voor de persoon met dementie. En ook dagbesteding en -behandeling, een inloop of zorgboerderij helpt de mantelzorger. Er worden cursussen en gespreksgroepen georganiseerd om je te scholen in de zorg voor je naaste. Maar is dit de hulp die je nodig hebt, wanneer de diagnose gesteld is?
Heb je wel tijd om naar een bijeenkomst te gaan? Heb je wel zin om je weer met dementie bezig te houden, wanneer je je even vrij hebt weten te maken? En kun je wel open staan voor de hulp, die zoal georganiseerd wordt?
“Om goed voor een ander te kunnen zorgen, moet je ook goed voor jezelf kunnen zorgen”, hoor je de geleerden aan de zijlijn roepen. Hoe komt het dat dat jou niet lukt? Iedereen zegt je: “Bel maar als je hulp nodig hebt”, maar dat komt er niet van. Ben je nou te weinig assertief?
“Wat zou het fijn zijn, wanneer iemand doorheeft dat zijn komst gewenst is”, zou zo maar een gedachte kunnen zijn van de mantelzorger.

Het Alzheimercafé in de Graasj is een betrouwbare en gezellige setting, om elkaar over dementie te spreken. Er is genoeg parkeerruimte en het (bus)station is vlak bij. We hanteren de vereiste veiligheidsmaatregelen om corona te voorkomen. Om zeker te zijn van toegang is aanmelding nodig. U bent vrij van Covid-gerelateerde klachten, respecteert de anderhalve meter afstand en blijft zo veel mogelijk op uw aangewezen plaats.
Bij binnenkomst controleren we uw coronatoegangsbewijs voor de horeca (QR-code) en stellen we de gezondheidsvragen. U mag uw mondkapje afdoen, wanneer u hebt plaats genomen.

Eenvoudig aanmelden? Geef uw naam door en of u alleen komt of samen met iemand in een e-mailtje naar alzheimerroermond@icloud.com of bel (0475) 32 74 32.