Ondersteuning op afstand voor mantelzorgers

Online talkshow: hoe voorkom je overbelasting van mantelzorgers door middel van zorg op afstand?

Alzheimer onderzoekfonds Limburg en Alzheimer Centrum Limburg organiseren op 22 juni a.s. vanaf 19.30 uur een online talkshow over het voorkomen van overbelasting van mantelzorgers door middel van zorg op afstand. Deze online talkshow is een informele lotgenoten contactavond voor iedereen die direct of indirect te maken heeft met dementie of de ziekte van Parkinson. De talkshow is een eerste editie in een reeks van webinars ter gelegenheid van het 20-jarig jubileum van Alzheimer Centrum Limburg van het Maastricht UMC+. Het programma wordt gepresenteerd door Kirsten Paulus, dagvoorzitter en presentator van het L1 tv-programma ‘Avondgasten’ en L1NWS.

Mantelzorg kies je niet, dat komt op je pad met alle vragen van dien

Op 22 juni vindt de eerste van een reeks van online talkshows plaats. Lizzy Boots en Ria Verstappen zijn te gast in deze eerste webinar. Lizzy is psycholoog en onderzoeker bij Alzheimer Centrum Limburg. Haar onderzoek ‘Partner in Balans’ richt zich op het voorkomen van overbelasting voor mantelzorgers van mensen met dementie en de ziekte van Parkinson. Ria Verstappen is casemanager bij Hulp bij Dementie Midden-Limburg en werkt als coach met het programma Partner in Balans. Ria zal over haar ervaring met Partner in Balans vertellen. Verder zullen Ria en Lizzy met verschillende zorgprofessionals in gesprek gaan over het inzetten van zorg op afstand tijdens de COVID crisis en in de toekomst.

Partners in Balans
Door de coronapandemie is ondersteuning voor mantelzorgers op afstand noodzakelijk. Partner in Balans is een online interventie, die in deze coronaperiode uitermate geschikt is gebleken. De cursus helpt mantelzorgers van mensen met dementie om te gaan met hun nieuwe rol als mantelzorger en problemen anders te benaderen. Hierbij krijgen ze tips van lotgenoten en online feedback van een coach. Partner in Balans leert je hoe je controle houdt op de situatie en overbelasting voorkomt. Mantelzorgers ervaren door de cursus meer zelfvertrouwen en controle en dat heeft een positief effect op hun kwaliteit van leven. Ria Verstappen begeleidt en coacht de mantelzorgers actief in het programma Partners in Balans. Ria vertelt hierover uit eigen ervaring en geeft praktische tips.

Aanmelden
Deelname is gratis. Aanmelden kan via een mail naar Paula Snijders: p.snijders@hfl.nl. Vermeld in de mail s.v.p. je naam, adresgegevens en telefoonnummer. Daarna ontvang je via de mail een bevestiging met een link. Telefonisch of via WhatsApp aanmelden kan natuurlijk ook, via: 06 5073 9831.

Bekijk ook de uitnodiging voor deze Dementie Dialoog.