Restaurant Misverstand

Op 31 augustus is een nieuw SBS6-programma gestart: ‘Restaurant Misverstand’. Een initiatief van Alzheimer Nederland waarin negen mensen met dementie aan de slag gaan als restaurantmedewerker om zo de vooroordelen rondom de hersenaandoening te doorbreken. “Kijk naar wat mensen nog wel kunnen!”
Gezondheidszorgpsycholoog en hoogleraar Marjolein de Vugt van het Maastricht UMC+ en Alzheimer Centrum Limburg is als deskundige te zien.

Teamspirit
Gaandeweg het programma zien we de deelnemers beter worden in hun taken. Hoewel het bewuste geheugen minder goed functioneert, werpt het routinematig werken namelijk wel degelijk zijn vruchten af. “Onbewust slaan je hersenen nog altijd informatie op, waardoor bepaalde handelingen door het telkens herhalen verbeteren”, verklaart De Vugt, die gedurende de avonden achter de schermen meekeek en zo nu en dan eens door het restaurant liep. “Maar misschien nog wel belangrijker is de steun die de deelnemers elkaar gaven als er even iets niet helemaal goed ging. Een klopje op de schouder of een knuffel van de ander hielp enorm om een onoverwinnelijke teamspirit te krijgen.”

Lees meer