Online ondersteuning van mantelzorgers

Coronacrisis treft mantelzorgers
Mantelzorgers van mensen met dementie worden door de coronacrisis zwaar getroffen. Een peiling van Alzheimer Nederland onder ruim duizend mantelzorgers laat de impact van het coronavirus en de gerelateerde maatregelen zien in zorginstellingen en in de thuissituatie. Voor mantelzorgers met een thuiswonende naaste is veel ondersteuning door de coronacrisis weggevallen. Vooral de impact op mantelzorgers thuis is enorm. Gebrek aan dagbesteding, professionele en sociale ondersteuning breekt mantelzorgers thuis op. Maar liefst 83% van de mantelzorgers met een thuiswonende naaste voelt zich hierdoor meer belast; 55% heeft meer ondersteuning nodig. Naasten benoemen vaak het gevoel van machteloosheid en verlies van controle. Eén van de meest genoemde oplossingen door mantelzorgers die hen op dit moment helpt, is digitaal contact als beeldbellen en berichtjes via Whatsapp. (Alzheimer Nederland, 2020).

“Het is of er een emotionele aardbeving plaats heeft gevonden, waarvan het einde nog niet in zicht is.”

Partner in balans
Een andere vorm van ondersteuning die mantelzorgers kunnen gebruiken is het online zelfmanagement-programma ‘Partner in Balans’. Mantelzorgers kunnen kiezen uit diverse modules (thema’s) waar ze mee te maken krijgen. Naast informatie, zijn er video filmpjes, tips van lotgenoten en opdrachten.
Het programma begint met een online intake met een coach. Ook in Roermond zijn professionals opgeleid tot coach.
Er wordt een keuze gemaakt van vier modules passend bij de behoeften van de mantelzorger en er worden afspraken gemaakt over de samenwerking. De mantelzorger kan op eigen tijd en plaats Partner in Balans doorlopen en communiceert in het online programma met de coach. Deze geeft feedback over reflectie opdrachten en doelen.

Dit programma wordt al door veel zorgprofessionals (o.a. casemanagers, psychologen, praktijkondersteuners) in Nederland gebruikt om mantelzorgers in deze moeilijke tijd een extra steuntje in de rug te bieden en zich minder eenzaam te voelen. Het volgen van Partner in Balans, de coaching door de zorgprofessional en de opleiding tot PiB-coach passen binnen de huidige maatregelen, omdat het volledig online kan plaatsvinden.
Partner in Balans heeft online modules voor naasten van mensen met dementie, dementie op jonge leeftijd en de ziekte van Parkinson.

Meer informatie
Bent u geïnteresseerd in Partner in Balans of wilt u meer informatie hoe u als hulpverlener hiermee aan de slag kunt? Kijk dan eens op www.partnerinbalans.nl of stuur ons een mailtje via info@partnerinbalans.nl.