Museumrondleidingen voor mensen met dementie

Het Cuypershuis organiseert weer rondleidingen gericht op mensen met dementie en hun partner of mantelzorger. Deze buitengewone wandeling door het museum geeft veel ruimte om herinneringen op te halen die verbonden zijn aan de getoonde objecten.
Hiermee wordt een succesvol eerste seizoen voortgezet. De deelnemers beoordeelden de rondleiding zeer positief en genoten van de gezellige sfeer.
De speciale rondleidingen staan gepland op vrijdag 26 april, zaterdag 21 september en vrijdag 13 december, steeds van 14 tot 16 uur. Deelname is gratis, aanmelden kan bij het Cuypershuis Roermond.

Zoals je voor een rolstoelrijder een hellinkje naast de trap legt, zo organiseren musea zoals het Cuypershuis speciale rondleidingen voor mensen met dementie. Daarin wordt rekening gehouden met hun beperking in tempo en concentratie, een geringere spanningsboog en de aard van het geheugen, die feiten van vroeger gemakkelijker terughaalt dan recente.

Kijken naar kunst doet een beroep op je lange termijn geheugen en biedt mensen met dementie de mogelijkheid om ideeën en persoonlijke ervaringen uit te wisselen. Bovendien stimuleert kijken naar kunst de hersenen door middel van cognitieve oefening. Onderzoek toont aan dat dit een positief effect heeft op de gezondheid.