Training TANDEM

TANDEM staat voor: Training AaNdacht voor mensen met DEmentie en Mantelzorgers. Het is een achtweekse mindfulness-training, speciaal voor mensen met dementie in een vroege fase én hun mantelzorgers. Mindfulness zou je kunnen omschrijven als opmerkzaamheid of aandachtigheid. Het is een vaardigheid die je kunt trainen. Net zoals je naar de sportschool gaat om je spieren te trainen, is het ook mogelijk om met oefeningen je aandacht trainen.

Onderzoek
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een mindfulness-training depressieve klachten, angst en stress doet afnemen en de kwaliteit van leven kan verbeteren. Gekeken is of de TANDEM-training ook geschikt is voor mensen met dementie in een vroege fase en hun mantelzorgers. Deelnemers van de TANDEM-training kwamen naar acht wekelijkse bijeenkomsten van 2,5 uur en een oefenmiddag. Zij gaven aan dat de training heeft geholpen met ontspanning, aandacht, acceptatie en het omgaan met moeilijke situaties. Ook bleek dat het haalbaar is om de training in paren toe te passen. Deelnemers leerden om aandacht te hebben voor het huidige moment, waardoor er minder focus komt te liggen op bezig zijn met verleden en toekomst.

“Je zit eigenlijk met zijn tweeën op die fiets. Als de ene uit balans raakt, dan raakt de ander vaak ook wat uit balans. Het is soms een hele oefening om de balans samen te vinden en te behouden. En het vraagt niet alleen maar dat je voor de ander kijkt hoe de ander in balans kan blijven, maar vooral ook ‘Hoe blijf ikzelf in balans?’”

deelnemer van TANDEM

Trainers
Een enthousiaste groep van bijna tweehonderd trainers kunnen de TANDEM-training geven. Op een website is te zien waar deze trainers zich bevinden. Ook bevat de site meer informatie over de training zelf.