Appartementencomplex dementievriendelijk inrichten

“Hoe richten we ons appartementencomplex zó in dat mensen met dementie hier kunnen blijven wonen?” De vereniging van huiseigenaren (Vve) van een Roermonds appartementencomplex vroeg aan Dementievriendelijk Roermond om hierover mee te denken. In het complex is het – naar eigen zeggen – heel fijn wonen. De bewoners kennen elkaar en houden rekening met elkaar; vandaar de reden van hun verzoek.

De Vve wilde met Dementievriendelijk Roermond in gesprek over de wijze waarop de gemeenschappelijke ruimtes in het appartementencomplex, dementievriendelijk ingericht kunnen worden. Bij twee bewoners is Alzheimer vastgesteld.
Natuurlijk is het dan belangrijk dat ook deze bewoners zo lang mogelijk en zo zelfstandig mogelijk kunnen blijven meedoen in hun eigen vertrouwde omgeving. Ze wonen er nog samen met hun partner, maar ervaren toch wat problemen bij zaken die voor de andere bewoners vanzelfsprekend zijn. Bijvoorbeeld:

  • Welke deur van de berging in de parkeergarage is van mij?
  • In welke richting moet ik lopen als ik de parkeergarage uit wil?
  • Welke lift moet ik nemen?
  • Welke knop in de lift brengt mij naar de goede etage?
  • En op welke etage moet ik zijn?

Vragen die voor de meesten van ons geen vragen zijn, maar voor mensen met dementie  zorgen voor onzekerheid en verwarring. Mogelijke hulpmiddelen en verbeteringen zijn vaak eenvoudig aan te brengen. Een naamkaartje, een kleuraccent, markering van traptreden en een pictogram eventueel met tekst kunnen al verschil maken voor de mens met dementie.

Samen met de bewoners met dementie en hun familie gaat de Vve bekijken wat voor hun situatie de beste hulpmiddelen en ondersteuning zijn. “Met de aanpassingen voor bewoners met dementie en al eerder uitgevoerde acties voor toegankelijkheid maken we de gemeenschappelijke ruimten van ons complex levensbestendig,” aldus de secretaris van de Vve.

Het is heel fijn om te ervaren dat deze vereniging van huiseigenaren de moeite heeft genomen om hierover contact op te nemen met  Dementievriendelijk Roermond. Ook daarin willen we graag onze hulp en ondersteuning aanbieden!