Voorlichtingsbijeenkomst fietsenstalling

fietsenstallingMarie-José Janssens, mantelzorger en Ria Verstappen, casemanager Hulp bij Dementie bezochten op 2 augustus de medewerkers van de fietsenstallingen in de Neerstraat en bij De Oranjerie.
In het gesprek kwam al snel het punt van ‘herkenning’ van iemand met dementie naar voren. “Iedereen kan natuurlijk beweren dat hij zijn bonnetje kwijt is geraakt door vergeetachtigheid of dementie.” En wat te doen als iemand zijn fiets tussen al die andere niet meer terug weet te vinden? Er zijn tips gegeven hoe iemand bejegend en gerustgesteld kan worden. De medewerkers kregen kaartjes van Alzheimer Nederland met informatie over hoe je iemand met dementie herkent en omgangstips.

Tijdens het praten over dementie was het een komen en gaan van mensen die hun fiets wilden stallen. Opvallend was dat iedereen vriendelijk werd benaderd en dat de medewerkers verhalen hadden waaruit bleek dat ze snel in de gaten hebben als iemand extra aandacht nodig heeft.
De medewerkers schrokken zichtbaar van het aantal mensen met dementie dat momenteel in Roermond bekend is: 900. Ook de verwachting dat dit aantal in de loop der tijd zal verdubbelen, maakte indruk.

Coördinator René Heemels  gaf aan dat er protocollen zijn hoe te handelen als iemand zijn bonnetje kwijt is geraakt. Uiteraard wordt iemand geholpen bij het invullen van de formulieren, of eventueel wordt familie gewaarschuwd. Mocht iemand ernstig verward of van streek zijn, dan kunnen medewerkers van de fietsenstallingen altijd hulp inschakelen.