“Mensen die gezond leven, hebben minder kans op dementie”, aldus professor dr. Frans Verhey

‘Dementie-professor’ Frans Verhey: “Een actief brein is een gezond brein.”

Professor dr. Frans Verhey, expert in dementie, heeft een missie: “Dat mensen met dementie tevreden zijn. Dat ze, met de juiste zorg en ondersteuning, uiteindelijk kunnen zeggen: Ondanks de dementie heb ik een goed leven.” Sleutelbegrippen voor mensen met dementie zijn volgens de Maastrichtse zenuwarts accepteren en aanpassen. “Daarmee doe ik niets af aan de zorgen en problemen die mensen met dementie en hun partners hebben.”

Verhey (60) is oprichter en hoofd van het Alzheimer Centrum Limburg dat dit jaar 15 jaar bestaat. En dertig jaar geleden was Verhey de oprichter van de eerste geheugenpoli in Nederland, die in het Academisch Ziekenhuis in Maastricht. “Er is in dertig jaar veel veranderd in de behandeling en benadering van mensen met dementie”, vertelt Verhey. “Vroeger werden alleen doemscenario´s besproken. En er werd gezegd: ‘U heeft dementie, maak er nog wat van’. Maar niemand wist hoe. Gelukkig hebben we over dat hoe tegenwoordig veel kennis. We kijken bijvoorbeeld naar wat iemand met dementie nog wél kan.”

Mensen worden steeds ouder en daarom komen er steeds meer mensen met dementie; in Limburg in 2040 zo’n 40.000. Verhey: “Dat is veel, ja. Maar we moeten geen bange samenleving voor dementie worden. In Amerika hangen posters met ‘Alzheimer kills’. Dat is angst inboezemen. Wat moet je ermee? In België hebben ze mooie posterteksten: ‘Vergeet dementie. Onthou mens’. Dementie hoort er tegenwoordig bij”, volgens Verhey. “Daarom is het belangrijk een dementievriendelijke samenleving te creëren, vooruit te denken. Toen ik op een werkconferentie daarover in Roermond was, zag ik dat deze stad echt heel goed bezig is. Geweldige ideeën! Op dit moment de gemeente in Limburg die daarin het meest actief is.”

‘Leef vooral gezond’, is de slottip van professor Verhey op de vraag hoe men dementie kan voorkómen: “Mensen die gezond leven, hebben minder kans op dementie. En: blijf geestelijk actief. Want een actief brein is een gezond brein.”

Nieuwe app
Professor Verhey wil mensen attenderen op een app die ontwikkeld wordt door zijn medewerkers: inlife. Inlife is een soort mini-Facebook voor mensen met dementie. Via deze app wordt de drempel om hulp te vragen en aan te bieden verlaagd. Voor deze app worden mensen gezocht die mee willen werken aan de pilot. Aanmelden kan bij onderzoekster Alieske Dam: (043) 388 10 25.