Professor Frans Verhey in tweeluik Nieuwsuur over dementie

Afgelopen zondag en maandag, 13 en 14 september jl. heeft  het programma NOS Nieuwsuur een tweeluik aan dementie gewijd.

In deze reportage maakt NOS de balans op met een breed palet aan vooraanstaande wetenschappers.

In de aflevering van zondag werd Hoogleraar Frans Verhey (een van de sprekers van de werkconferentie 24 september in Roermond) geïnterviewd: ouderdomsdementie, dat lang niet echt is beschouwd als een ziekte die moest worden genezen. Waarom nu wel? Waar houdt ouderdom op en begint dementie? Is de diagnose wel zo eenvoudig en komt de voorspelde epidemie eigenlijk wel?

Maandag kwam wetenschapsjournalist Koos Neuvel aan het woord. Hij heeft een boek geschreven over wat 30 jaar geneesmiddelenonderzoek inmiddels concreet heeft opgeleverd voor (toekomstige)patiënten en welke kant gaat het wetenschappelijk onderzoek naar Alzheimer op? Wat zeggen scans en tests over het daadwerkelijk functioneren van het brein? Is het denkbaar en ethisch wenselijk dat we straks gescreend worden en horen dat de kans bestaat dat we ooit dement zullen worden? Of moet er dan toch eerst een geneesmiddel zijn?

Het hele artikel staat op:

http://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2057465-dementie-ongrijpbaar-en-onbegrepen.html