Mantel der Liefde: fototentoonstelling mantelzorg

Op 10 november – Dag van de Mantelzorg – openen Ferdinand Pleyte, wethouder cultuur in Roermond en fotografe en bedenker Ilse Wolf de fototentoonstelling Mantel der Liefde: twaalf mantelzorgverhalen in foto’s en interviews. De Mantel der Liefde staat van 1 november tot en met 31 december in de ECI Cultuurfabriek,  ECI 13, 6041 MA Roermond. Openingstijden zijn hetzelfde als van de ECI en de toegang is gratis. Lees de flyer over deze interactieve expositie.

Uniek voor Limburg
ECI Cultuurfabriek in Roermond is de enige locatie in Limburg waar de Mantel der Liefde is te zien. De expo reist sinds november 2017 door heel Nederland. Startlocatie was Breda en inmiddels was de expo te zien in Den Bosch, Arnhem en Helmond. Na Roermond gaat de Mantel der Liefde naar Den Haag.

Unieke tentoonstelling
In de Mantel der Liefde hangen de foto’s niet aan de wand. Je hebt elkaar nodig om ze te kunnen zien. De foto’s zitten in een grote ladenkast  van ruim 2 meter hoog en 4 meter lang, er zijn drie viewmasters van 2 meter hoog, een blokpuzzel van 6 kubussen die ieder een halve meter hoog, lang en breed zijn, drie rechthoeken van ruim een meter en vier schoolborden.

Wil je de foto’s kunnen zien dan moet je iemand bij je hebben die je helpt.  Net zoals mantelzorgers ook helpen. Bij de ladenkast houdt iemand de lade voor je open en bij de viewmaster draait iemand voor je aan het wiel. De blokken van de fotopuzzel kun je niet alleen tillen en samen de puzzel oplossen gaat ook makkelijker.

Een bezoek aan de Mantel der Liefde is een hele belevenis. De foto’s en verhalen maken veel indruk en het is grappig om elkaar te helpen om de foto’s te kunnen zien.

Hond als mantelzorger
De verhalen in de Mantel der Liefde zijn heel verschillend.  De ene keer gaat het over een hond als mantelzorger, dan weer over een kleinzoon, of over een familie van vier generaties die alvast bij elkaar zijn gaan wonen om  voor elkaar te kunnen zorgen. De ene situatie is vrolijk, de ander laat zien dat mantelzorgen niet altijd even leuk is.

Organiseer een gesprek over mantelzorg
De Mantel der Liefde is een inspirerende plek voor ontmoeting en gesprek over mantelzorg, bijvoorbeeld hoe combineer je het met je gezin en met je werk of school? Organisaties en verenigingen die hier een informatieavond of ontmoeting willen houden, zijn van harte welkom. Geïnteresseerd? Neem contact op met Arlette Reijnen, e-mail: info@arlettereijnen.nl.

Bezoek en wedstrijd voor scholieren
De expo Mantel der Liefde is ideaal voor het vak culturele en kunstzinnige vorming voor scholieren van de middelbare school. Er is een kijkwijzer gratis beschikbaar via de website www.mantelderliefde.nl/educatie.  De scholieren kunnen meedoen aan een creatieve wedstrijd waarbij ze een mooie prijs kunnen winnen. Meer info hierover kunnen zij opvragen bij Arlette Reijnen.

Idee voor de Mantel der Liefde
Fotografe Ilse Wolf kwam op het idee voor de Mantel der Liefde door haar ouders; haar vader mist een arm en haar moeder doet veel voor hem. Ilse Wolf fotografeerde twaalf mantelzorgers en Carla van Gaalen interviewde hen. Merel van der Linden bedacht het concept en maakte het ontwerp waarin je elkaar helpt om de foto’s te zien.

Wanneer ben je een mantelzorger?
Volgens belangenorganisatie Mezzo is alle hulp aan een hulpbehoevende door iemand uit diens directe sociale omgeving In Nederland mantelzorg.
Een paar cijfers van Mezzo:

  • 1 op de 3 Nederlanders (16+) gaf in 2016 mantelzorg (circa 4,4 miljoen mantelzorgers)
  • 750.000 mantelzorgers geven zowel langdurig (meer dan 3 maanden) als intensief (meer dan 8 uur per week) hulp
  • 8,6% van de mantelzorgers voelt zich zwaar belast (380.000 mantelzorgers)
  • Ongeveer vijf of op de zes mantelzorgers genieten van de leuke momenten van het zorgen
  • 1 op de 6 werknemers combineert betaald werk met mantelzorg