Tweede Alzheimerweek in Roermond

Wereld Alzheimer Week van 17 tot en met 23 september

Op 21 september is het Wereld Alzheimerdag. Rondom deze dag organiseert Dementievriendelijk Roermond voor de tweede  keer een Wereld Alzheimer Week. In die week vinden activiteiten plaats voor mensen met dementie, hun naasten en iedereen die geïnteresseerd is. Het thema is dit jaar ‘Muzikale Ontmoeting’.

Muziek spreekt iedereen aan en kan gemakkelijk herinneringen oproepen. In de themaweek kunnen bezoekers luisteren en kijken naar muziek en films uit de oude doos, naar miniconcerten van de jeugdharmonie en blazersklas Da Capo of gezellig dansen op muziekmiddagen.

Symposium met hoogleraren Anne-Mei The en Frans Verhey
Hoogtepunt van de week is het symposium op 20 september: “Dementievriendelijk, dat doen we samen!” Hoogleraren Anne-Mei The en Frans Verhey  vertellen over het dagelijks leven met dementie en het verkleinen van de kans om dementie te krijgen. In verschillende workshops worden allerlei handvatten gegeven aan zowel mensen met dementie als aan hun naasten. Het symposium is bedoeld voor mensen met dementie, mantelzorgers, professionals, beleidsmakers en andere belangstellenden.

Andere thema’s
Andere thema’s tijdens de week zijn onder andere lezen, bewegen en veel tips om te zorgen dat mensen met dementie blijven meedoen. Er zijn verschillende boekentafels en een boekpresentatie, en bezoekers kunnen kienen, gymmen of naar de film. En naar een lezing over het voorkomen van dementie, deelnemen aan een rondleiding in het Cuypershuis en een informatieavond over dementie bezoeken. In Swalmen is een open huis van het activiteitencentrum en van een zorgboerderij.

Wethouder Smitsmans: “Neem iemand mee”
Wethouder Marianne Smitsmans (Zorg) draagt de week een warm hart toe. “We vinden het belangrijk dat iedereen in Roermond mee kan doen. Daarom maken we onze stad ook dementie- en seniorvriendelijk. Dat kunnen we niet alleen. We hopen dat inwoners,  professionals, bedrijven en  organisaties samen met ons bouwen aan een stad waar het fijn wonen en leven is. Iedereen kan z’n bijdrage leveren. Bijvoorbeeld ook door iemand met dementie mee te nemen naar de activiteiten van de Wereld Alzheimer Week.”

Dementievriendelijk Roermond
Sinds 2015 zet Dementievriendelijk Roermond zich in voor een samenleving waarin mensen met dementie zolang mogelijk meedoen. Het is een initiatief van de gemeente Roermond, Alzheimer Nederland – afdeling Midden-Limburg, het Alzheimer Centrum Limburg en Hulp bij Dementie. Ook woningcorporaties, ECI, meerdere horecaondernemers, de bibliotheek en vele anderen hebben zich inmiddels aangesloten. Dementievriendelijk Roermond wordt zo een echte beweging. Begin 2018 won dit Roermondse initiatief de Europese Vorsorgepreis.