Autorijden en beginnende dementie

“Ik heb last van vergeetachtigheid, maar ik wil wel blijven autorijden.” Het is niet zo eenvoudig om te beoordelen of dat nog verantwoord is! Het rijbewijs wordt vanaf 65-jarige leeftijd verlengd met periodes van 5 jaar. Bij de aanvraag van een nieuw rijbewijs op 75-jarige leeftijd en ouder is een medische keuring verplicht. Elke automobilist is verplicht om een wijziging van de gezondheidstoestand te melden bij het CBR. Niet iedereen weet dat deze verantwoordelijkheid bij de bestuurder ligt.
Bij dementie is ook sprake van een gewijzigde gezondheidstoestand. Regelmatig komt het voor dat de persoon met vergeetachtigheid of dementie niet zelf beseft welke veranderingen bij hem/haar optreden en welke consequenties dit kan hebben voor de rijvaardigheid. De partner of een van de kinderen bemerken vaak wel dat autorijden minder goed gaat, maar vinden het moeilijk om erover te praten. Op de geheugenpoli geriatrie vindt onderzoek plaats naar vergeetachtigheid en hier komt het autorijden vaak ter sprake.
Hoe is de regelgeving? Wanneer is het noodzakelijk om een beoordeling van rijgeschiktheid aan te vragen en hoe doe je dit? Welke rol kan de mantelzorger hierin spelen? Jan Hoogmoed, klinisch geriater in het Sint Jans Gasthuis (Weert), vertelt hierover vanuit de praktijk in het eerstkomende Alzheimercafé op maandagavond 7 mei in ‘t Paradies te Roermond.