Eerste training ‘Samen dementievriendelijk’

Op dinsdag 16 mei hebben medewerkers en vrijwilligers van de afdeling geriatrie van het Laurentius ziekenhuis Roermond de training ‘Samen dementievriendelijk’ gevolgd. “Het was een bijzondere en leerzame avond met twee vrijwilligers die dit geweldig hebben gebracht en verzorgd, waarvoor onze dank.”
Zowel bij een voorlichting als bij een training wordt informatie verstrekt over wat dementie is, hoe je signalen herkent en hoe je er mee om kunt gaan. Hierbij wordt uitleg gegeven over de methode GOED, die ontwikkeld is door Samen Dementievriendelijk, om goed om te gaan met mensen met dementie.

Bij de voorlichting wordt aan de hand van voorbeelden die de groep inbrengt, duidelijk hoe je de methode GOED kunt gebruiken in het omgaan met mensen met dementie. Totale voorlichting duurt ± 1 uur.

Bij een training worden van tevoren enkele situaties die in de praktijk spelen, aangeleverd aan de projectleider. Deze situaties worden tijdens de training gespeeld door de trainers of door een trainer en een groepslid, aan de hand van de GOED-methode.
Op het einde stellen kleine groepjes op grond van alle informatie tips op die te gebruiken zijn binnen de eigen werksituatie. Deze tips worden gezamenlijk besproken.

Door de training wordt de bewustwording groter en kan iemand zich het nieuwe gedrag beter eigen maken. “Een afwisseling van theorie en praktijk. Het laatste in de vorm van rollenspel m.b.v. eigen ingebrachte casussen maakte het een heel leerzame avond. Samen met de vrijwilligers die de training verzorgden zijn ervaringen uitgewisseld en hebben we met elkaar gediscussieerd over hoe we onze zorg en aanpak kunnen verbeteren. Het van en met elkaar leren stond centraal in de training, kortom een aanrader.”